RSS

KAEDAH @ PETUA BERAMALAN

20 Mac

Untuk mengamalkan sesuatu ilmu, amat mustahak kita mempelajari dan menerima ijazahnya dari guru. Di zaman ini ilmu-ilmu hikmat banyak tersurat di lembaran kitab-kitab pusaka. Pengarangnya pula sudah lama meninggalkan dunia yang fana ini. Hanya sedikit sahaja ilmu sebegini yang tersimpan di dada guru-guru tua. Sedangkan kita amat minat dan gemar sekali untuk meraih pahala dan fadilat dari amalan tersebut, sayangnya tiada guru yang dapat memberi ijazahnya. Adakah tiada jalan lain untuk kita mengamalkan ilmu-ilmu tersebut????
Jika hati kita suka dan minat untuk melakukan sesuatu amalan yang terdapat di dalam kitab-kitab pusaka para ulama walhal tiada pula guru yang dapat memberi ijazah semua amalan-amalan tersebut. Walau sudah ke segenap ceruk rantau kita mencarinya dengan sedayanya. Maka bolehlah kita memilih mana satu amalan yang kita hendak amalkan itu dan mengamalkannya mengikut petua berikut.

Mana-mana isim, Ayat, doa-doa khas dan sebagainya bolehlah dijadikan amalan wirid dengan tanpa ijazah dengan syarat :

1- Betul semua bacaan dan sebutannya mengikut hukum tajwid.
2- Betul susunan kalimat dan barisnya .
3- Mengikut kadar jumlah yang telah telah di tetapkan. Kalau 3 kali maka jangan lebih bacaan dari jumlah tersebut.
4- Memuji Allah dan selawat kepada nabi saw sebelum dan selepas melakukan amalan.
5- Mengikut segala syarat yg telah ditentukan.

Pun begitu tidak semua amalan dapat kita amalkan. Seperti contoh amalan yang berkhadam mesti menerimanya dengan berijazah. Kerana amalan tersebut tidak akan menjadi jika tiada ijazahnya.
Walaupun petua-petua di atas dapat digunakan untuk amalan yang tidak berijazah, Ada baiknya lagi kita membuat rujukan dan minta nasihat terlebih dahulu kepada alim ulama yang di ketahui mempunyai kemahiran dalam ilmu hikmat. Kalau dia memberi lampu hijau maka kita jalan. Kalau tidak sebaliknya lah. Mungkin ada sesuatu kebaikkan untuk diri kita yang kita tidak nampak.
Khulasahnya, kalau hendakkan ilmu cari lah guru yang arif yang dapat membimbing dan meminpin kita ke jalan yang benar. Ikhlaskan hati dalam melakukan amalan adalah kerana Allah semata-mata. Kata hukama “ siapa yang tidak ada guru, maka syaitanlah gurunya”. Wallahua’lam

 
Tinggalkan komen

Posted by di 20 Mac 2019 in Uncategorized

 

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: