SYAHADAH TOKKU PALOH…

Ada dikalangan pengunjung blog ini yang bertanyakan tentang syahadah tokku paloh. Tergerak hati saya untuk mencarinya kot2 ada tertera pada lembaran kitab dalam almari agar dapat ditatap dan dibaca oleh saudara yang berhajat. Saya sendiri tidak pernah menerima dan mempelajarinya. Dan saya tidak dapat memastikan adakah paparan di bawah ini Syahadah Tokku Paloh. Jika ianya benar, maka tolong sahkan. Setelah saya belek sebuah kitab lama yang ada dalam simpanan, terbaca pula satu tajuk yang tertera di atasnya “dua kalimat syahadah” terjemahan Al-Sayyid Muhammad Bin Zainal Abidin Al-Idrus Tokku Tuan Besar Terengganu. Saya mengagak bahawa inilah yang sebut orang sebagai syahadah Tokku Paloh. Wallahua’lam.

IMG_0009

6 Komen

Filed under Maklumat

6 responses to “SYAHADAH TOKKU PALOH…

 1. Prince

  Benar….inilah Syahadah Tokku……ambo ambik amalan ni daripada cucuanda Tokku Paloh….Tuan Baru @ Syed Mustafa Al-Idrus….di Masjid Tokku Paloh….

 2. macammana mau amalkan..boleh ijzahkan saya

 3. pentium@1

  Apa yang saya tahu Syahadah ini, bukan dari Tok Ku Paloh, tetapi dari Tok Ku Tuan Besar (Syed Muhammad bin Zainal Abidin Al Idrus, cuba semak semula warkah asal, Tok Ku yang dimaksudkan pada Syahadah ini adalah kepada Tok Ku Tuan Besar dan bukan Tok Ku Paloh. Kalu saya tersilap mohon maaf.

 4. Tokku Tuan Besar ialah ayahanda kepada Tokku Paloh.

 5. Selaku pembawa amalan Tareqat Naqsyabandiah, Tukku Paloh terkenal sebagai orang yang kuat mengamalkan zikir2 yang disusun oleh Syeikh Bahauddin, Syeikhul Tareqat Naqsyabandiah yang susur galurnya sampai kepada Sayidina Abu Bakar As Siddiq [makam Syeikh Bahauddin terdapat di Uzbekistan]. Begitu pula dengan amalan ibadah yang asas seperti sembahyang, puasa dan membaca Al Quran dan lain2 amalan sunat. Dengan kata lain Tukku Paloh sangat warak dan berhalus dalam beribadah.Selain mengamalkan zikir
  Tareqat Naqsyabandiah secara istiqamah, Tukku Paloh juga mengamalkan dan
  mengembangkan amalan yang disusun oleh ayahnya iaitu ‘Syahadat Tukku’.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s