RSS

KERIS DAN KHURAFAT

17 Sep
Gambar Hiasan

Gambar Hiasan

KERIS DAN KHURAFAT
Pandangan Ustadz Muhammad Hanif Hassan
Disumbang di Multiply.com 31/12/2009
1

Ulasan yg diberikan oleh Ustadz Muhammad Hanif Hassan seperti berikut
“Salam saya tidak dapati perbuatan mengumpul keris sebagai satu artifak sejarah atas dasar hobi atau untuk membantu melestari budaya org melayu salah di sisi agama. Bahkan, ia adalah sesuatu yg terpuji jika ia mempunyai manfaat yg baik i.e. memelihara sejarah, pengetahuan dan budaya.
Dalam kaedah hukum Islam asal sesuatu yg bukan ibadat ritual adalah harus. oleh itu, siapa yg mendakwa mengumpul keris adalah haram, dialah yg patut bawa dalil. bukan kewajiban penghobi ini membuktikan hobinya harus. Sememangnya diakui akan kewujudan kepercayaan dan amalan khurafat mengenai keris. Oleh itu, penghobi keris hendaklah menjauhi perkara ini. selama mana ini dijauhi, hobi itu kekal harus. Kewujudan khurafat di kalangan sesetengah pengumpul keris tidak boleh dijadikan hujah utk generalise semua pengumpul keris adalah sama kerana pola pemikiran seperti ini adalah prejudis dan prejudis dilarang oleh agama kerana seseorg itu tidak boleh dinilai atas amal org lain. Utk generalise kite perlu data yg menunjukkan majoriti pengumpul keris mengamalkan khurafat, bukan atas dasar andaian sahaja. Sememangnya dalam kaedah hukum Islam ada dasar yg dinamakan sad zari`ah yg mengharuskan larangan sesuatu yg harus demi menutup pintu maksiat yg besar. Namun, selagai perspektif ini datang dari pendapat individu ia hanyalah satu ijtihad yg tidak boleh diimpose ke atas org lain. Tambahan pula utk terapkan kaedah ini sebagai satu fatwa bagi org ramai memerlukan data akan berleluasanya khurafat di kalangan pengumpul keris.
Mereka yg yakin bahawa ia dapat pelihara diri dari maksiat yg ditakuti, bebas utk berpegang pada pandangannya sendiri. pada pengamatan saya, sebaiknya risiko jatuh pada khurafat itu ditangani dgn pendidikan bukan dgn cara ban atau censor. Dalam hal ini, pengumpul keris seperti andalah yg paling baik utk meyakinkan mereka yg dicemari dgn khurafat. semoga allah memelihara kita semua. salam “

 
2 Komen

Posted by di 17 September 2012 in Maklumat

 

Label:

2 responses to “KERIS DAN KHURAFAT

 1. Amir Hamzah Abdul Hamid

  22 September 2012 at 09:16

  Keris tu siap sedia hendak terbang ke Tok ?

   
  • tokuban78

   23 September 2012 at 09:16

   ye on the way barangkalinya lah

    

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: