PERWIRA JABAL PANAU


“ADAPUN selendang hijau yang usang ini terlalu sayang padaku. Sarungkanlah ia tatakala hendak berperang, kuberikan padamu untuk berbuat bakti di jalan Allah.” Kata-kata lembut Tuan Guru Syeikh Muhammad Samman mengalir segar di ingatan. Wajah bersih dan mata jernih itu terus-terusan menusuk api rindu yang tiada taranya.
Sekian lama hidup berguru dan mendalami pelbagai ilmu, sekelian persyaratan sebagai seorang murid dilaluinya dengan tabah yang tepu dan sabar yang padu, sehingga lulus dalam tapisan ujian. Hari ini, Syed Muhammad Umar Solahuddin mula melangkah turun dari Bukit Panau dengan mengusung satu amanat besar yang telah dipundakkan oleh gurunya, penguasa dan penjaga Bukit Panau yang satu ketika dahulu pernah menjadi pusat pemerintahan kesultanan melayu kerajaan Medang Kamulan.
“Telah kuajar segala seni dan agama, rebung yang terlentur dengan adab mulia. Telah sempurnalah pengajian anakanda, seperti mana Hang Tuah sahabat berlima. Justeru, amanah sultan ini, anakandalah yang layak memikulnya.” Ujaran Arwah Tuan Guru sehari sebelum beliau meninggalkan buana ini amat menyentuh hati. Kemangkatan Syeikh Samman adalah akibat racun sondak pari yang dicampur ke dalam air minumannya.
Sebetulnya, amanah ini terlalu besar untuk orang biasa-biasa. Tersangat rumit bagi insan yang kosong dadanya, malah amat menggerunkan bagi mereka yang lebih sayangkan nyawa dari agama.
Atas amanat gurunya, kezaliman yang sedang marak di daerah Legor mesti dipadamkan. Pendekar Malim kian bermaharajalela. Bersandarkan kehandalan dan ilmu hitam berajakan syaitan, manusia yang bertubuh sasa dan memiliki raut wajah menggerunkan itu dengan sewenang-wenangnya melakukan pelbagai kerosakan dan kemungkaran bersama juak-juak dan sekutunya.
Pendekar Malim, satu nama yang pernah mesra di hati Syed. Nama yang banyak mengukir kenangan pahit manis bersama. Namun hari ini, nama itu menjadi sangat asing sekali. Malah sangat pahit lidahnya dan sangat pedih perdu jiwanya untuk menyebut nama itu.
Setelah beberapa hari kaki menapak tanah dengan hati yang tidak lekang melafazkan zikrullah, gerbang Kota Legor yang ditujui sudah sayup kelihatan dari jauh. Kesunyian beberapa buah kampung yang dilewati telah cukup menceritakan ketakutan dan kegusaran penduduk terhadap ancaman kejahatan, tanpa rutin harian yang rancak seperti daerah-daerah lain. Naluri sufi mula memberitahu bahawa kehadirannya tidak dialu-alukan, terasa seperti ada yang memerhatikan gerak gerinya.
Dahi dan baju sudah lencun dek peluh. Matahari sudah hampir membenamkan diri di kaki langit. Syed mula melilau mencari tempat untuk bermalam menyingkir lenguh. Pencariannya tidak menghampakan bila ternampak sebuah surau usang dari kejauhan, “Besar juga surau ini, tentu ramai jemaahnya”.
“Astaghfirullah…” Pemandangan di dalam amat menyedihkan. Lantai bersalut debu tebal dan daun kering yang berselerakan memenuhi ruang. Tanpa berlengah, Syed menyempurnakan tugasnya sebagai mukmin sejati, membersihkan rumah Allah.
Seusai azan Maghrib dikumandangkan, agak lama juga Syed menunggu kalau-kalau ada orang kampung yang datang untuk berjemaah. Sangkaannya meleset. Iqamat dilafaz dan takbir diangkat dengan cukup khusyuk. Tanpa disedari, beberapa orang makmum tiba-tiba menyusul di belakang. Namun selepas salam mereka cepat-cepat berpaling dan terus meninggalkan surau. Syed tidak menghiraukan, sudah dapat meneka penyebabnya. Wirid dan zikir diteruskan seperti kelazimannya setiap kali selesai menunaikan solat.
Sesekali, wajah Tuan Guru Syeikh Muhammad Samman mengisi ruang ingatan. Tarbiah yang diterima mengesankan kecintaan yang maha besar buat arwah gurunya. Kasih sayang, pedoman ilmu dan budi baik yang pernah diterima tiada tolok bandingnya di Tanah Melayu ini.
“Kau carilah kanda seperguruanmu itu, bawalah dia pulang ke pangkal jalan. Aku sudah ampunkan salahnya.” Dalam kesuraman cahaya pelita, Syeikh Samman yang terlantar gering berusaha juga untuk menitipkan pesanan terakhir sebelum pergi bertemu Allah.
Syeikh Muhammad Samman sebetulnya salah seorang ahli rombongan Wali Tujuh. Rombongan yang diketuai seorang ahlul bait anak cucu Rasulullah saw yang bernama Sayyid Hussein Jamadil Kubra ini dianggarkan tiba di Tanah Melayu akhir abad ke-14 Masihi begitu. Syeikh Samman banyak melakukan kegiatan dakwah dan operasinya di sekitar Bukit alias Jabal Panau, sehingga telah melahirkan ramai tokoh-tokoh di bidang kerohanian dan kebatinan seperti Laksamana Hang Tuah dan beberapa orang anggota di dalam kumpulan Wali Songo.
“Hoi! Siapakah yang masih berani datang ke tempat ini? Keluar dan tunjukkan mukamu kepadaku sekarang!” Lamunan Syed terpancung pergi. Satu suara garau berteriak dari luar surau.
Syed tidak mengendahkan pekikan syaitan itu, suara yang amat dikenalinya. Ya zaljalaali wal ikram tidak henti-henti dizikirkan. Derap tapak kaki konco-konco pendekar Malim kedengaran mengelilingi surau. Kawasan itu telah dikepung. Malim mengetap gigi yang berkarat kehitaman, marah kerana pekikannya tidak bersahut. Mahu sahaja diserbu surau itu. Tetapi tiada siapa yang tahu, dalam lubuk hati rupanya ada terselit rasa gerun. “Ini bukan sebarangan orang, cabaran aku tidak diendahnya. Huh, Keparat!” Malim meludah sumpah.
Setelah doa dihantar mengetuk pintu langit, Syed menggapai bungkusan kain yang dibawa, setelah beberapa hari bungkusan itu disimpannya di suatu sudut surau. Sehelai selendang berwarna hijau tua pemberian guru digenggam, dikucup lembut, dipakai kemas dan dimatikan dengan simpulan Lam Alif. Keris melela berlok tujuh yang sentiasa menjadi teman karibnya disisip kemas di pinggang bersetentang dengan pusat. Syed menarik nafas lalu membaca beberapa patah Isim Solabah sebagai penahan jasadnya dari kecederaan. Jiwa raganya diserah bulat-bulat kepada Allah Taala.
“Segala perbuatan hamba adalah kerana Allah Taala, jika hamba mati pada waktu ini, mati hamba kerana Allah Taala.” Falsafah hulubalang melayu yang bersendikan pedoman tasawuf itu adalah pelajaran pertama yang diterimanya ketika mula-mula menjadi murid kepada penjaga Jabal Panau itu.
“Assalamualaikum.” Syed menyerlahkan wajah dari pintu surau. Sebuah senyuman ikhlas dihadiahkan.
“Kau?” Mata Malim terbuntang luas. Syed masih mengumbar senyuman.
“Apa kau sudah menjadi sahaya sultan?” Malim menjeling tajam, masih dalam nada terkejut.
“Hamba hanya sahaya pada Yang Maha Esa.” Tukas Syed dalam tenang. “Habis, siapa yang hantar kau ke sini?” Bentakkan kasar Malim langsung tidak mencalar hatinya. Imannya kukuh seteguh Jabal Panau.
“Sejak bila pula bumi Allah ini tidak boleh didatangi sesiapa?” Syed mengumpan.
Malim mendengus kasar. Dia betul-betul tidak puas hati. Bagaimana sahabat yang pernah dikhianatinya dahulu kini datang mencabar di gelanggangnya sendiri. Layar kenangan membawanya belayar jauh ke masa lampau. Bekas gurunya Syeikh Samman sendiri telah diderhakai lantaran jalan songsang yang dipilihnya kini.
“Hamba menawarkan perdamaian. Sebagaimana Allah menawarkan pintu taubat yang terbuka luas untuk kanda. Kembalilah ke jalan Allah.”
“Ah, bangsat!” Malim menghentak kaki menggegar bumi. Tangan mula bertari dan membuka langkah sayembara. Kuncu-kuncunya diberi amaran agar jangan campur tangan. Sifat angkuh dan riyaknya tidak memerlukan bantuan sesiapa. Sudah sekelian ramai pendekar terbilang tumpas di tangannya. Hulubalang-hulubalang istana yang dihantar untuk menangkapnya pun turut kecundang. Tubuhnya yang tidak lut oleh sebarang jenis senjata itu membuatkan dirinya bertambah bongkak dan jahat.
“ Ayuh maju! Biar kau tahu betapa tingginya langit, lagikan gurumu pun maut di tanganku!” Malim mencabar.
“Tangan manusia hanya melaksanakan kehendak Tuhan” Jiwa Syed dikelar pilu tatkala Malim mendabik angkuh di atas kematian gurunya.
Syed berserenjang tenang di tengah gelanggang sambil meraba-raba hulu jawa demang keris lok tujuh, dipusakai turun temurun dari gurunya, adalah merupakan sebilah keris anugerah dari Paduka Yang Mulia Cik Siti Wan Kembang, pemerintah besar kerajaan Tanah Sri Indah Sekebun Bunga kerana jasa beliau membantu pihak istana menumpaskan ramai petualang negeri.
“Kita memang pernah mandi bersama, menarikan bunga-bunga silat bersama. Tapi jangan fikir kerana itu kau dapat menumpaskan aku. Ha ha ha!” Malim melurut misainya yang bertaring.
“Kanda masih ingat rupanya. Kita memperlimaukan diri di bumi yang sama. Tetapi mengapa cahaya dalam diri kanda sudah padam?”
Ha ha ha! “guruku Tok Buana lebih sakti. Lebih handal bersilat senjata. Tentulah aku memilih dia.”
“Tapi dia bertuhankan syaitan!”
“Ah, tiada siapa yang berhak menghalang aku!” Malim melompat memulakan serangan.
Serangan padu dan bengis itu sedikit pun tidak dapat mencecah tubuh Syed. Ilmu Wasilah Sembilan yang dipelajarinya ketika berguru di Jabal Panau dahulu dipraktikkan sehingga anggota badannya ringan bak sehelai daun, memudahkan pergerakan untuk mengelak dari sebarang jenis serangan. Elak mengelak dan tangkis menangkis berlaku dengan begitu sengit, seperti bertemu buku dengan ruasnya. Debu-debu halus berkecamuk memenuhi ruang pertarungan, batu-batu kecil terpelanting di sana sini. Said terus bertahan tanpa melakukan serangan balas kerana sengaja mengumpan untuk melemahkan tenaga lawan.
Said melompat dan melakukan balik kuang, sebilah golok berhulu gading gajah yang tersisip di belakang Malim berjaya dirampas. Golok yang tajam berkilat itu terus dibaling dan tertancap di batang pokok nibong tunggal. Malim bertambah marah, matanya merah bersinar ganas kerana Golok Gajah Gila kesayangannya itu telah dirampas. Golok yang sudah memakan ratusan nyawa yang tidak berdosa.
“Syeikh Samman menghantar kau untuk membunuh aku, bukan?”
Syed menggeleng. “Tuan Guru memerintahkan aku membunuh kebatilan.”
“Jadi kau mahu menuntut bela?”
“Kenapa kau bunuh Tuan Guru?”
“Kerana dia menganggapku murid derhaka. Kau tahu bukan, betapa lama aku berbakti padanya, sejak sebelum kelahiranmu, tetapi dia tetap memilih kau sebagai pewaris Pusat Keperwiraan dan Kebatinan Jabal Panau.”
“Tapi Tuan Guru murka kerana kau telah merobek amanah yang diberinya. Kau telah membocorkan rahsia kesultanan melayu kepada Siam. Kau membelot, beralih kepada Tok Buana yang memberi kau ruang untuk mencapai cita-citamu.”
“Kau telah menjual akhiratmu demi secebis habuan dunia, Malim. Pencerobohan Siam ke bumi Melayu telah mengukir sejarah paling hitam!”
“Argh!” Malim terus menyerang bertubi-tubi bagai orang tersesat akal. Dengan sepenuh tumpuan, Syed menepis dan menyangga serangan gila amukan puaka. Tidak disangka, si tua lawannya itu begitu gagah perkasa, menyamai kekuatan dua puluh orang lelaki muda lagaknya. Namun tak lama, Malim sudah mulai tercungap-cungap, menandakan kudrat yang dikerah sudah mulai merosot. Rasa marah dan hampa makin menyala kerana ratusan pukulannya tersasar. Umpan Syed mula mengena.
Melihat musuh sudah mulai lemah, Syed mula mengatur serangan. Nafas hulubalang ditarik keras, serentak dengan itu satu pukulan hakikat tepat menghentam dada Malim. Si tua renta terpelanting dan terguling-guling persis diterkam seladang tua naik minyak. Darah hitam pekat tersembur keluar dari mulut. Para pengikutnya ternganga dan saling berpandangan kaku.
Malim menggagahkan diri untuk bangkit, rasa malu membakar wajah dan kalbu apabila tersembam di hadapan anak buah sendiri. Segenap sendi seperti terkunci, bahunya berat bagai memikul tiga guni beras.
Kini langkahnya mulai goyah, mata berpinar-pinar, dadanya amat sakit seperti dicucuk dengan batang paku berkarat geramat, hembusan nafasnya panas seperti wap air menggelegak. Pun begitu dia tidak mudah menyerah kalah. Sudah dasar manusia angkuh, walaupun sudah berkali-kali Syed memujuknya menyerah dan kembali ke pangkal jalan.
“Kau tak akan dapat menghapuskan aku!” Tempik Malim. Tanpa disedari darah halus sudah mulai keluar dari segenap bulu romanya hasil penangan jurus yang dilancarkan oleh Syed. Ternyata ilmu tahan badan Kura-kura Besi miliknya tidak begitu ampuh. Tapi aneh, keyakinan Malim pada ilmu kebal warisan Tok Buana masih utuh.
Tiba-tiba dia terkejut metah, matanya mula berkedip-kedip bila melihat Syed menghunus kerisnya. Jantungnya berlari laju. Ternyata pintu perdamaian telah ditutup.
“Melela lok tujuh Syeikh Samman?” Itulah titik kelemahannya!
Gaya Pendekar melayu ini seolah-olah bermadah :
“Musuh menyerang bakal disambut
Datang berpusu bagai ditusuk
Namun yang menikam bukan tanganku
Tapi gerak takdir sebagai penentu.”
Syed membaca selawat dan isim kursi, air lelangit diusapkan ke mata bilah kerisnya. Melela lok tujuh ini bukan sebarang keris, keris yang ditempa dari tujuh jenis besi “Pa” yang dikutip di tujuh kuala dari tujuh daerah. Besinya diramu dan diisi dengan barakah ayat-ayat Al-Hadid. Telah ditempa dan digodam oleh Empu istana pada tiap-tiap tujuh malam selasa, menghasilkan sebilah keris yang cukup bertuah dan berhikmat.
Langkah Malim terundur-undur, peluh mencurah membasahi dada. Demi mempertahan dirinya dari dihabisi oleh bekas teman seperguruan itu, dia bertekad untuk melancarkan serangan sehabis kudrat. Malim menarik nafas dan meneguhkan kekuda. Urat-urat kasar mula kelihatan di dahi dan lehernya menandakan pertarungan ini belum lagi ke garis penamatnya. Mulutnya terkumat kamit membaca mentera sesat Tok Buana. “Cis! Mati engkau olehku kali ini wahai si celaka!” Serangan jurus Pelakar Api itu mampu melumatkan apa sahaja sasarannya.
Tetapi Ayatullah adalah mukjizat yang tidak terkalah. Tubuh Said telah dibaluti benteng kebatinan 33 ayat dari Al-Quran. Jurus penamat si tua itu terbias pada sebatang pokok tualang yang sebesar dua pemeluk orang dewasa, hancur dan tumbang. Tangan Malim dikilas dengan kucian kilas belakang. Sepantas kilat melela lok tujuh yang berpamor gigi yu itu meluncur mencari sasaran, lantas terbenam ke dada Malim dan menembusi jantungnya.
“Argh!” Darah syaitan hitam pekat memancut dan bergumpal-gumpal keluar dari dada. Dia tersungkur dan menggelupur kesakitan.
Pengikut-pengikutnya mula ketakutan melihat sang ketua tersungkur menyembah bumi. Syed mengemaskan ibu jarinya pada ketandaan tapak gajah di pangkal keris, lalu menyentapnya dari dada Malim yang sudah bertukar bangkai. Kerisnya dijunjung dan dilambai-lambai. Pengikut Malim tidak menunggu lama, masing-masing bertempiaran membuka langkah seribu.
Akan tetapi rupanya kutukan manusia peyembah syaitan itu belum lagi ke noktah akhir. Bulu roma Syed tiba-tiba meremang menandakan ada lagi musibah yang akan dihadapi. Telinganya menangkap bunyi suara dengusan dan deraman yang menggerunkan. Lolongan anjing sahut menyahut dari jauh. Angin menderu keras menerpa gelanggang tempat bangkai Malim terkedang. Dedaun kering dan debu-debu halus berterbangan.
Seekor anjing hitam legam sebesar kerbau jantan muncul di depan Syed dengan taring menyeringai ganas, matanya merah menyala bak bara api ditiup angin, memaku tajam mata Syed. Dia sempat merasa kagum dengan mahkluk ciptaan Allah itu. Pertama kali dilihatnya anjing sebesar kerbau yang mempunyai kaki seperti kaki ayam. Syed bersedia dengan serangan yang tidak diduga. Qutubul Aurad berwakaf Sembilan dibaca perlahan-lahan dengan penuh tawakal kepada Allah, agar tidak menjadi mangsa kepada puaka suruhan manusia penyembah syaitan itu.
Sekonyong-konyong anjing syaitan itu perlahan-lahan mengubah arah, lalu menghampiri bangkai Si Malim, mengonggong ganas sebelum melompat meredah hutan tebal kemudian hilang dalam kepekatan malam. Lolongan anjing yang menyalak bukit itu semakin sayup ditelan gelita malam tanpa purnama.
Perwira Jabal Panau itu menarik nafas lega seraya berkali-kali mengucap syukur ke hadrat Ilahi kerana terselamat dari petaka tipu daya syaitan laknatullah. Tergambar di layar fikirnya wajah tenang arwah Syeikh Muhammad Samman yang tersenyum indah.

Oleh Tok Uban

11 Komen

Filed under cerpen

11 responses to “PERWIRA JABAL PANAU

 1. ghaib

  assalamualaikum tok uban..
  ni kisah benar ke?
  sungguh menarik,harap diteruskan penceritaan..

 2. bari yang sangat menarik…boleh membuka mata orang sejarah silam yang tak di sebut lagi…

 3. slm..tahniah shbt,boleh start buat novel dh ni..genre yg lain dr yang lain.teruskan shbt

 4. pangeran gunung jerai

  salam sifu,…cerpen terbaek pernah saye bace lam hidop….
  memang kalah ler A.ramlee Mursyid..

 5. pangeran gunung jerai

  sifu tulis la lagi kalu puah2 duk sajo…
  memang penulisan A la…

 6. pangeran gunung jerai

  wassalam…
  014-5071103
  017-6690308
  alor gajah melaka…
  muzakkir hamid
  kontek la ye bang
  saya bersedia menjalankan mandat sifu…

 7. lloni

  salam. keris yg diceritakan tu..ada ciri2nya..kalau ada boleh kita pelaga..serupa ke tidak..

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s